Wat is geluk?

In de Ramsjhoek van de boekhandel zie ik een boekje van Maarten van Rossem liggen. ‘Wat is geluk’ heet het. Onder de titel staat de schrijver afgebeeld. Hij trekt een gek gezicht en steekt zijn tong uit. Hoezo geluk? Albert Einstein liet zich zo ook eens fotograferen, die had gevoel voor humor en schreef niet over geluk. Wat heeft een gek gezicht trekken en je tong uitsteken met geluk te maken, vraag ik me af. 

Boeken over Geluk zijn populair en staan al decennialang garant voor hoge verkoopcijfers. Zet een gek hoofd van een BN’er op de kaft, zet er iets bij over geluk en het boekje komt uit het niets in de top-10-lijst van de CPNB. 

Over geluk valt niet zo veel te zeggen. Je hebt het of je hebt het niet, je bent het of niet en je wordt het ooit of misschien wel nooit. Maar waarom al die aandacht voor geluk, tevreden zijn is goed genoeg. Trouwens 90% van de Nederlanders zegt gelukkig te zijn (Centraal Bureau voor de Statistiek). Volgens het World Happiness Report 2017 staat ons land zelfs op de zesde plaats van gelukkigste landen van de wereld. Dit bewijst dat je iets niet hoeft te weten om het te zijn. Zo’n geluksboekje van Van Rossem lijkt me dan ook een geheel overbodig. 

Wat ik wel erg vreemd vind is dat uit een ander onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders eenzaam is. 90% gelukkig, 40% eenzaam? ’Gelukkige Eenzamen’, daar zou van Rossem eens een boekje over moeten schrijven. De foto voor de omslag heeft hij al.