Wat doet u zoal?

Toen hij hoorde dat ik niet meer werkte vroeg mijn bovenbuurman wat ik zoal de hele dag deed. Ik antwoordde hem dat ik onder meer de boodschappen deed, wat huishoudelijke werk uitvoerde en stukjes schreef. Hij vroeg wat voor stukjes ik schreef. Het was me liever geweest wanneer hij had geïnformeerd naar de boodschappen die ik deed of de huishoudelijke taken die ik uitvoerde. Boter, kaas en eieren laten zich beter uitleggen dan stukjes. Zo ook stofzuigen en afwassen.
Stukjes zijn niets. In het beste geval zijn ze deeltjes van een geheel. Maar je haalt ze ook uit je neus, ze zitten in het braaksel van de hond of je komt ze tegen in de leverworst van de keurslager. Veruit de meeste stukjes zijn ongedefinieerd, ook die van mij. Op zijn vraag wat voor stukjes ik schreef, antwoordde ik dan ook: ‘Gewoon, je weet wel, van die korte stukjes.’ Hij knikte, hij begreep het.